21 Ağustos 2010 Cumartesi

fırında kalkan balığı buğulama




Otelin Pastane mutfağında müşterilere iftar için birçok Osmanlı mutfağına ait tatlı menüsü hazırlıyoruz. İşten fırsat bulabilirsem aileme iftar sofrasına yardımcı oluyorum. Dün akşam evde iftara davetli misafirlere hazırladığım; kalkan balığı buğulama. En sevdiğim balıktır. Kokusu keskin değildir, Izgarasından daha lezzetli oluyor buğulaması. Tarife geçelim.

Malzemeler:

1 adet iri kalkan balığı kalın dilimlenmiş
5 adet sarımsak
2 adet soğan
8 adetyeşil  sivri biber
2 adet domates ( arzuya göre eklemeyebilirsiniz.)
7 adet tane karabiber
1 adet limon
200 gr tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, 1 çay kaiığı arzu edilirse zerdeçal tozu



Yapılışı:

orta boy bir tavaya sıvıya eklenir kızdırılır içine soyulmuş butün sarımsak iri doğranmış soğan eklenir kokusu çıkana kadar 3 dakika karıştırılır tane karabiber eklenir iri doğranmış biber  ve kabukları soyulmus domates eklenir 2 su bardağı su ilave edilir tuz eklenir karıştırılır. Temizlenmiş dilimlenmiş balıklar fırın tepsisine yayılır. üzerine sos dökülür üzerine arzu ederseniz tereyağı doğranır. fırında 40 dakika pişirilir.
arzu edilirse masaya gelmeden önce üzerlerine kaşar rendelenir tekrar kızartılır. servis yapılır.


4 yorum:

derya dedi ki...

Balımmmm ellerine sağlık kalkan balı
ğına bayılırım hele senin ellerinden
tadına doyulmaz.Kusuruma bakma kaç kere aramışsın telefonumu unutmuşum izindeyken ilk fırsatta arıycam seni
bereketli iftarlar kocaman öpüyorum.

Fatoş Öztürk dedi ki...

Merhaba ellerinize sağlık.Görüntü süper olmuş.Sevgiler...

Ege dedi ki...

Banucum, eline sağlık ne de güzel görünüyor. Tatlı tariflerinin yanı sıra senden yemek tarifleri görmek de güzel :)

Gülcan dedi ki...

çok güzel görünüyor.datıda yerindedir umarım.elinize sağlık.