Kayıtlar

Kasım 8, 2009 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

LİMON BAR

Resim
Limonlu bar genelde kalın dilimli olur. Kalın olmasını istemedim ve yarım ölçü yaptım, geniş kare bir tepside pişirdim, çokta lezzetli ve sunumu hoş oldu. Daha kalın olmasını istiyorsanız tarifi iki ölçü yapın yada bu tarifi kullanarak küçük kare bir tepsi kullanın.


Malzemeler: 1- 1/3 bardak un 5 çay kaşığı açık kahverengi şeker veya normal şeker
8 çay kaşığı tuzlanmamış tereyağ, soğuk, 2 parçaya bölünmüş. 110 gr yeterli
4 büyük yumurta 1/2 çorba kaşığı vanilya özü veya iki paket vanilya
1- 1/2 bardak elenmiş pudra şekeri 3/4 bardak taze limon suyu 1 limonun suyu
2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

Yapılışı:
Fırını önceden 176 dereceye ayarlayın. Unu ve açık kahverengi şekeri karıştırın. Tereyağı, un karışımının içine atın ve tereyağı küçük topak şekilde görününceye kadar karışımı yavaş hareketlerle yoğurun. Karışımı, orta büyüklükte bir tepsiye eşit şekilde yayın. Spatula yardımıyla üzerini çizin. Fırının orta bölümüne yerleştirin ve altın rengine dönene dek, yaklaşık 20 dakika pişirin. Bu arada…

DÖNÜŞ

Resim
Bir yıllık ayrılıktan sonra tekrar Kibele'nin Mutfağındayım. İşlerimin yoğunluğundan dolayı, site ile ilgilenmek beni çok yormuş, iyice boşlamıştım. Şimdi işi bahane etmeyeceğim sizlere zaman buldukça yeni tariflerimi Kibele'nin Mutfağından vereceğim. Görüşmek üzere.

bal parmak

Resim
Yapması kolay ve lezzetli bir tatlı ”bal parmak” tarif defterin’denMalzemeler:1 yumurta
125gr. erimiş margarin
1 vanilya
1 kabartma tozu
yarım su bardağı şeker- ( pudra şekeri ekledim)
aldığı kadar unşurubu için:3 bardak şeker
3,5 bardak su
birkaç damla limonüzeri için:1 kase irmik
süslemek için:hindistan cevizi ve döğülmüş cevizYAPILIŞI:Erimiş margarini,pudra şekerini, yumurta ,kabartma tozu,vanilya ve aldığı kadar unu (kulak memesi kıvamında) ilave edip iyice yoğurun.cevizden biraz iri alın. Parmak şekli verip kasedeki irmiğe bulayıp yağlanmış tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında çok kızartmadan pembeleşince fırından alıp soğutulmuş şerbeti tatlıların üzerine dökün.Bir gece önceden yapılıp dinlendirilirse daha da lezzetli oluyor..Üzerini hindistan cevizi ve ince dövülmüş cevizle süsleyin.Afiyet olsun!

aşure

Resim
Aşure en sevdiğim tatlılardan. Pastasını bile yapmıştım. Hafta sonu aile biraraya geliyor. Onlar için güzel bir ikram oldu…Malzemeler:3 su bardağı aşurelik buğday1/2 su bardağı nohut1/2 su bardağı fasülye1 çay bardağı pirinç3 su bardağı şeker. ölçüyü azaltıp çoğaltabilirsiniz.1 kase ince dogranmış incir ve kuru kayısıyarım kase kuru beyaz üzüm1 portakal kabuğu küçük küpler halinde1 elma kabuğu soyulmuş küçük dilimlenmiş1 kase ceviz yıkanmış5 karanfil, tarçın,yenibahar vb.1 çorba kaşığı nişastayı yarım bardak su ile karıştırınüzerine : nar taneleriYAPILIŞI:Buğdayı tencereye alalım yıkayalım üzeri geçeçek kadar su ilave edelim 2 tasım kaynatalım. Serin yerde bir gece bekletelım. fasülye ve nohutu da aynı sekilde hazırlayalım bir gece bekletelim. Buğdayı yıkayalım düdüklü tencere veya normal tencereye alalım üzerine 9 su bardağı su ilave edelim pişirelim.( tencerede yavaş pişer ara ara sıcak su ekleyelim)Nohut ve fasülyeyi ayrı haşlıyalım. Pişince sularını süzelim. büyük bir tencereye p…

kız parmağı

Resim
Malzemeler:1,5 su bardağı unyarım su bardağı mısır unuyarım su bardağı toz badem1 su bardağı su1 çay kaşığı tuz1 tatlı kaşığı limon suyuarasına : 125 gr oda ısısında tereyağıkızartmak için: sıvıyağŞerbet için:2,5 su bardağı şeker2 su bardağı suyarım çay kaşığı limon tuzuyapılışı:Hepsini karıştırın kıvama gelene kadar kaynatın.Yapılışı:Un, mısır unu, badem tozu, limon suyu, tuz karıştırılır içine su eklenir yumuşak bir hamur yapılır. ele yapışıyorsa biraz un eklenir toparlanır. 20 dakika dinlendirilir. unlu zeminde yarım cm. açın oda ısısında olan yağı hamura sürün mektup gibi kapatın. dolapta 15 dakika bekletin bu işlemi birkez daha yapın sonra 1 saat dolapta dinlendirin. unlu zeminde yarım cm kalınlığında kare açın. parmak uzunluğunda ve 1 cm. genişliğinde kesin. bol kızgın yağda kızartın. önce kağıt havluya alın sonra beklemeden soğuk şerbete atın.

tulumba tatlısı

Resim
Endonezya’ da yaşayan arkadaşlarımın isteği üzerine hazırladığım, yapım aşamalarını tek tek çektiğim ”Tulumba Tatlısı”. Herkese mutlu hafta sonları…Malzemeler:Hamur için:1,5 su bardağı un1,5 su bardağı su2 çorba kaşığı margarin2 çorba kaşığı nişasta1,5 çorba kaşığı irmik2 yumurta1 çay kaşığı toz şekeryarım çay kaşığı tuz(gr ve ml ) ölçüleri için buraya bakabilirsinizŞerbet İçin:2,5 su bardağı şeker2 su bardağı suyarım çay kaşığı limon tuzu veya 1 tatlı kaşığı limon suyuKızartmak için: sıvıyağıYapılışı:Önce şerbeti hazırlayın, soğusun. Şeker, su ve limon tuzunu kaynatın; koyu bir kıvam olacak…Margarini küçük parçalara bölün. Suyu ve margarini küçük bir çelik tencerenin içine alın. İçine şeker ve tuzu ekleyin orta ateşte yağ eriyene kadar bekleyin. Yağ erir erimez unu ilave edin. Hızlıca karıştırın bütünleşince sert bir hamur olacak. 5 dakika kısık ateşte helva yapar gibi karıştırarak pişirin. Hamuru buyük bir cam kasenin içine alın, soğumaya bırakın. Soğuyunca içine irmik ve nişasta…

pavlova

Resim
Pavlova hafif bezeli bir tatlı. Balerin Anna Pavlova’dan esinlenerek yapılmış. Krem peynir ve süt kreması karışımı ile içi dolduruluyor ve taze meyvelerle süsleniyor. Avustralya ve Yeni Zelanda’da popülermiş. Lezzetli ve hafif…425 gr dan.Malzemeler:4 yumurta akı – oda ısısında1 su bardağı toz şeker3 çay kaşığı mısır nişastasıpişirme kağıdıKreması için:3/4 su bardağı krema ben 200 ml kullandım4 çorba kaşığı pudraşekeri300 gr labne peynirmevsim meyveleri. ben mevsimsiz vişne kullandım )Yapılışı:Mereng:1- fırını 150 dereceye ayarlayın2- yumurta akını cam bir kasede kargibi olana kadar mikserle çırpın3- mikser çalışırken yavaş yavaş tozşekeri ilave edin4- şeker karışınca mikseri durdurun ve mısır nişastasını ekleyin. Mikserle biraz daha karıştırın5- fırın ısısını 120 dereceye getirin.Pişirme kağıgını fırın tepsisine serin6- üzerine karışımı dökün ve kaşıkla şekil verin ortasını havuz gibi yapın7- 1 saat pişirin8- fırını kapatın ve kapağını açmadan 30 dakika içinde tutunKreması:1- krema …

nane likörlü elma tatlısı

Resim
Annem nane likörünü çok sever, bende anneler günü hediyesi; nane likörlü elma tatlısı yaptım. Tarif ‘ Barba’nın Mezeleri’ kitabından. Çok lezzetli ve hafif oldu. Pişen tatlı soğuduktan sonra içini kaymakla doldurdum. Sunumu ve rengi çok hoş, sevenlere tavsiye ederim. Tüm annelerin anneler gününü kutlarım…Malzemeler:4 golden elma1 su bardağı nane likörü1 çay bardağı toz şekerüzerine:kaymak veya kremşantivişneYapılışı:1- elmaların kabuklarını soyun, ortalarındaki çekirdeği elma oyacağı ile oyarak çıkartın2- küçük ve derin bir tencereye elmaları dizin. ortalarına tozşekeri koyun likörü boşaltın3- ağır ateşte 20 dakika pişirin demiş ama ben yarım saat arada çevirerek ve şerbeti koyulaşana kadar beklettim4- tencerenin kapağını kapatmayın, zira alkol alev alır.
5- soğuduktan sonra içlerini kaymakla doldurun ve süsleyerek servis yapın…

Sacher Turtası-2

Resim
Sacher turtasını bu hafta sonu gelen arkadaşlarıma hazırladım. Bol çikolatalı ve içinde sakladığı kayısı marmelatının nefis uyumunu çok beğendiler. Daha öncede yaptığım sacher turtası burda.Malzemeler:kek için:150 gr bitter çkolata130 gr tereyağı100 gr pudra şekeri6 yumurtavanilya150 gr unİçine kaplamak için:kayısı marmelatıÜzerine glaze:200 ml krema200 gr biter çikolataYapılışı:Çikolata benmari eritilir ılımaya bırakılır. Tereyağı mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Pudra şekeri eklenir çırpılır. yumurta sarıları akı ayrılır. sarıları karışıma tek tek eklenerek çırpılır. erimiş ılık çikolata eklenir karıştırılır. azar azar un ve vanilya eklenerek karıştırılır. Yumurta akları yarım su bardağı toz sekerle kar olana kadar çırpılır. kek hamuruna eklenir spatulayla karıştırılır. yağlanmış 22 cm kelepçeli kalıba dökülür duzeltilir. önceden ısınmış 180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirilir. pastanın ortasına spagetti çubuğu sokarak pişip pişmediği anlaşılır. Fırnıda çıkartılır 20…

yeşil incir reçeli

Resim
yeşil incir reçeli:malzemeler:
1 kilo yeşil incir
1 kilo şeker
750 ml. su
3 paket vanilya 3 adet karanfil
yarım limon suyu yapılışı:1 kilo yeşil incirin kabuklarını soyuyoruz çok az yumusayana kadar haşlıyoruz çatalı batırın hafif girerse tamam. suyunu süzüyoruz soğuk suya koyuyoruz. 1 gün bekletiyoruz. arada 4 kez suyunu deyistiriyoruz.
1 kilo sekere 750 ml. su ilave ediyoruz kaynatıp kıvamı gelince incirleri sudan alıyoruz.
incirlerin suyunu elimizle sıkıyoruz kıvamı gelmiş şerbete ekliyoruz.
20 dakika kadar kaynatıyoruz. 3 paket vanılya ve yarım limon suyunu karıştırıyoruz reçele ekliyoruz. 3 adet karanfil ekliyoruz karıştırıyoruz. 1 taşım kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz.
not: incir kabukları soyulmuş olarak pazarlarda ve marketlerde satılıyor.

portakal reçeli

Resim
Portakalın bol olduğu mevsimdeyiz ve portakaldan yapılan reçelin lezzeti bir başka oluyor. Portakal yuvarlak kesilerek pişiriliyor. Servis yaparken dilim dilim kesilerek yeniyor. Sunumuda çok güzel..Malzemeler:5 adet çekirdeksiz portakal1,5 kilo toz şeker1 çay kaşığı limon tuzuveya yarım limon suyuYapılışı:Portakallar rendenin ince tarafıyla rendelenir. Hafif turuncu rengi yani kabuğu kalsın ama beyaza daha yakın olsun. büyük bir tencereye rendelenmiş portakallar alınır üzeri geçecek kadar soğuk su konur 1 gün bekletilir ama 4-5 kez suyu değiştirilir. portakallar parmaktan daha ince dilimlenir tencereye dizilir üzerine şeker eklenir 3-4 saat bekletilir. kaynamaya bırakılır sulanıp kaynayınca limon tuzu yarım cay bardağı sıcak su ıle eritilir eklenir kıvamı gelene kadar kaynatılır. kıvamı koyulaşınca ve portakal dilimleri kolay kesiliyorsa pişmiş demektir. soğuyunca kavanoza alınır.
not: sıkmalık portakaldan olmaz. rendelenmiş portakal kabuklarını atmıyorum saklama kabına alıyorum dond…

ayvalı kremalı tart

Resim
Ayvaları sarı sarı pazarda görünce hemen aldım mis gibi kokuyor..
Malzemeler:hamur için tarif Burda1.5 ölçü hazırladım..2 ayva4 çorba kaşığı toz şeker1 çay kaşığı karanfil ( ezilmiş)kreması için:2 su bardağı süt1 çorba kaşığı nişasta1 çorba kaşığı un1 paket vanilya1 tatlı kaşığı sıvıyağ1 yumurta sarısı1 çay kaşığı tarçın.Yapılışı:hamur tarife göre hazırlanır. ben 1,5 ölü yaptım. dolapta dinlenen hamuru birazını mandalina dan büyük parca ayırdım üzerine rendelemek için. tart kalıbını yağladım. Hamuru az unlu zeminde merdane ile açtım kalıba yerleştirdim.ayvanın hazırlanması:ayvalar soyulur yıkanır. Rendelenir tencereye alınır içine şeker eklenir suyu çekene kadar pişirilir. içine karanfil ve vanilya eklenir karıştırılır. ılıyanakadar bekletilir.kremanın hazırlanışı:Yumurta sarısı,un,nişasta,şeker ve süt iyice birbirine yedirilir. karıştılarak pişirilir. Yağ , vanilya ve tarçın eklenir karıştırılır.Hazırlanan tartın içine ılık krema yerleştirilir. Üzerine ayvalı iç yerleştirilir. Önce…

portakal soslu çanaklar

Resim
Sunumu ve lezzetiyle Yeni yıl sofralarına çok yakışacak bir tarif. Portakal yerine limon vb. yapabilirsiniz. tarif 425 gr. dan ben kremanın ölçülerini değiştirdim. Malzemeler:Hamur için:1/2 su bardağı erimiş ılımış tereyağı2 çorba kaşığı silme pudraşekeri2 yumurta akı1/2 su bardağı unyarım paket vanilyaPortakal sosu için:2 yumurta sarısı1 su bardağı portakal suyu1 çorba kaşığı portakal rendesi1 çorba kaşığı mısır nişastası3 çorba kaşığı şeker1 çorba kaşığı tereyağıüzerini süslemek için kremşanti..Yapılışı:erimiş ılık yağ ve pudra şekerini mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. yumurta aklarını ekleyin çırpmaya devam edin. un ve vanilyayı ekleyin karıştırın. fırın tepsisine yağlı kağıdı serin. bu hamurdan 1 er tatlı kaşığı dolusu aralıklı koyun kaşığın tersi ile çay tabağı büyüklüğünde yuvarlak formda yayın. önceden ısınmış 180 derecede 10-12 dakika pişirin. sıcakken hemen kenarlarının şekilli olması için küçük tart kalıbı veya muffin kalıplarının içine koyun soğuyunca çıkarın..…

karamelli tarçınlı elma tartı

Resim
Elmayla yapılan tatlılar, kekler, kurabiyeler her zaman nefis olmuştur. Elmayı seven biri olarak bu tarta bayıldım. Kalıpta değil, tavada pişirilen başka bir elmalı karamelize tart tarifimi daha öncede Paylaşmıştım o da çok lezzetli oluyor…Malzemeler:4 adet golden elmaKaramel sos için:1 su bardağı toz şeker3 çorba kaşığı su1 çorba kaşığı limon suyu1 çorba kaşığı dolusu tereyağıKek malzemeleri:3 çorba kaşığı oda ısısında tereyağı3 çorba kaşığı sıvıyağyarım su bardağı pudra şekeri2 yumurtayarım su bardağı süt1 çay kaşığı kabartmatozu1 su bardağı un1 çay kaşığı tarçınYapılışı:Şeker,su,limon suyunu küçük bir tencerede karıştırın. Şeker karamel renk elde edinceye dek kaynatın. yakmayın sürekli başında durun. Tereyağı ilave edin karıştırın. altını kapatın. Elmaları soyun küçük dilimleyin. karamel sosu teflon bir tavaya sıcakken alın içine elma dilimlerini 5 dakika karamel sosta kaynatın. süzün karamel sosu bir kaba alın. dikdörtgen bir kalıp veya tart kalıbının içine yağlı kağıt veya folyo…

çilek soslu sakızlı muhallebi

Resim
Damla sakızlı muhallebi ve çilek sosu birleşince nefis bir lezzet ortaya çıktı. Vişne, portakal vb. meyvelerden sosunu yapabilirsiniz…Malzemeler:sakızlı muhallebi için:1 litre süt1 su bardağı toz şeker1 su bardağı süt (ekstra)1 su bardağı un 1 parmak eksik un1 yumurta1 damla sakızı- 1 çay kaşığı toz damla sakızı ekledim1 paket vanilya75 gr treyağıSosu İçin:400 gr çilekyarım su bardağı şeker1/2 su bardağı su1 çorba kaşığı buğday nişastasıYapılışı:sakız muhallebi:1- süt ve şekeri bir tencerede karıştırarak kaynatın2- başka bir kapta 1 su bardağı süt ve unu ezerek karıştırın3- içine: yumurta, vanilya ekleyin karıştırın yedirin4- bu karışımı yavaş yavaş süte ekleyin hızlıca karıştırın5- havanda dövülmüş damla sakızını ekleyin karıştırarak pişirin6- muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın7- tereyağı 2-3 parçaya ayırın ve muhallebiye ekleyin. mikserle biraz köpürür gibi oluncaya kadar orta hızda çırpın8- karışımı bardaklara paylaştırın ve soğumaya bırakınsosunu hazırlayın:- çilek ve suyu ro…

tangli tatlı

Resim
Yaz için soğuk serin bir tatlı ve yapımı kolay.Tarif sevgili Yetura ait. Evdeki küçük kaselerde veya sütlü tatlı kalıplarında yapabilirsiniz. Ben arasına kakaolu bisküvi eklemedim…Malzemeler:krema:1 paket limonlu tang1 çay bardağı mısır nişastası1 çay bardağı şeker eklemeyedebilirsiniz5 çay bardağı su1 paket vanilyaikinci krema:1/2 litre süt1 çay bar. mısır nişastası1 çay bardağı şeker1 paket vanilyaYapılışı:1- birinci kremayı tüm malzemelerini karıştırıyoruz pişiriyoruz2-ıslatılmış kalıplara yarısına kadar pay ediyoruz3- ikinci beyaz kremayı karıştırıp pişiriyoruz. ve soğuyan sarı kremamızın üzerlerine pay ediyoruz. dolapta soğusun kalıplardan çıkarıp servis yapıyoruz…

fırında sütlaç

Resim
Sütlü tatlılarda sütlaç gibisi yoktur. Çok severim. Özellikle fırında yapılan sütlaçın lezzetine doyum olmaz. Üzerine bol ceviz veya fındık tozu serpebilirsiniz veya vanilyalı dondurma ile ikram edebilirsiniz…Malzemeler:1 litre sütyarım su bardağı pirinç1 su bardağı şeker1 çorba kaşığı dolusu nişasta2 yumurta sarısı1 paket vanilyaYapılışı:1- pirinç yıkanır bir bardak su ile haşlanır. ( suyunu çekmelidir)2- süt ve şeker eklenir 20 dakika pişirilir3- nişasta ve yumurta sarısı yarım bardaktan az su ile ezilir4- kaynamakta olan sütlaçtan bir kaç kaşık alınıp, alıştırma yapılır yani yumurtalı nişasta ılıklaştırılır. sonra sütlaça eklenir karıştırılır. ateşten alındıktan sonra vanilya eklenir karıştırılır.5- ateşe dayanıklı kaselere paylaştırılır6- içinde biraz su olan tepsiye dizilirfırında üzerleri kızarana kadar bekletilir ( sıcaklık üstten gelmelidir) 130 derece7- kızarmış sütlaçların üzeri, kurumaması için bir tepsi ile örtülerek soğutulur.Not: sade sütlaç, yumurta kullanmadan yapılır.…

çaydanlık pasta

Resim
Sevgili Ayşe Yaman arkadaşımın düzenlediği ”Şeker Hamuru YE” etkinliğine hazırladığım ”çaydanlık pasta” ile katılıyorum. Pastayı hem etkinlik için hazırladım hemde bugün 9 ekim benim doğum günüm denk geldi. Pasta çikolatalı ve frambuazlı.Pandispanyayı iki ölçü yaptım. İki ayrı 19 cm kelepçeli kalıplarda pişirdim. 6 pandispanya patını büyük yuvarlaktan küçüğe doğru önceden keserek dizdim. aralarına hazırladığım krema , frambuaz ve çikolata ile kapladım. Üzerine kalan krema ile boşlukları kapladım. 2 saat dolapta dinlendirdim. Bir gün önceden hazırladığım şeker hamuru ile süsledim..

şevketi bostan

Resim
Girit yemeği olan kuzu eti ile pişirilen ”şevketi bostan” aslında bir kök ve heryerde yok; Ege yöresinde bulunuyor, çokta faydalı. İstanbul ”Yeşil köy” pazarını gezerken, şevketi bostan satıldığını gördüm çok sevindim ve hemen aldım. Denemeyenler mutlaka denesin derim çok lezzetli oluyor..Malzemeler:yarım kilo şevketi bostan250 gr kuzu eti kuşbası dogranmış1 adet soğanterbiyesi için:yarım limon suyu1,5 çorba kaşığı unyapılışı:şevketi bostan çok zor pişer ben düdüklü tencereye koydum dilimleyerek. Üzerini geçecek kadar su ekledim 20 dakika pişirdim. yumuşamadıysa biraz daha pişirin. Ayrı bir tencerede kuzu etini sote pişirdim. etin suyu çekilince İnce dıoğranmış soğan ve 2 çorba kaşığı sıvı yağ ekledim biraz daha pişirdim. Pişen sevketi bostanı suyu ile birlikte etin üzerine döktüm 15 dakika kısık ateşte pişirdim. un ve limon suyunu karıştırdım ekledim bir iki tasım daha kaynattım. servis yaptım..

baklalı enginar goncası

Resim
Bahar ayında taze küçük gonca enginarları bulmak kolay, pazarda görünce hemen aldım. Taze bakla ile zeytinyağlı yemeğini hazırladım, nefis oldu…Malzemeler:6 adet küçük enginar – temizlenmiş alın- evde temizlemesi çok zor250 gr taze baklayarım limon suyu1 çorba kaşığı un1 tatlı kaşığı şeker1/2 çay bardağı zeytinyağı1 iri soğandereotutuzYapılışı:1- taze baklalar ayıklanır yıkanır ortadan ikiye kesilir. Enginarlar yıkanır. büyük bir kabın içine bakla ve enginar konur üzerlerine un serpilir yarım limon suyu sıkılır karıştırılır.2- soğanlar incecik doranır yağ ele sote edilir. enginar ve bakla ilave edilir üzerlerine 3 çay bardağı sıcak su eklenir tuz serpilir orta ateşte pişirilir. suyu çok azalırsa 1 çay bardağı kadar daha sıcak su eklenir3- şeker serpilir bir iki taşım kaynatılır. ince doğanmış dereotu serpilir. soğuyunca servis yapın.

hardal soslu salata

Resim
Kırmızı pancar ,patates, havuç ve yoğurtlu hardal sosu ile çok leziz bir salata oldu..Malzemeler:3 büyük patates3 büyük havuç1 büyük pancar1 kuru soğan6 çorba kaşığı zeytinyağı5 çorba kaşığı limon suyu1 tatlı kaşığı hardal1 çay bardağı yoğurt1 çorba kaşığı kıyılmış mayadanoztuzYapılışı:patates,havuç ve pancarın kabuklarını soyun dilimleyin ayrı ayrı tencerelerde haşlayın. pancar zor pişiyor. Düdüklü tencerede çok kısa pişirin.Soğanı rendeleyin suyunu süzerek alın. soğan suyu, zeytinyağ,limon suyu ve tuz ekleyerek karıştırın. Patates, pancar ve havucu ayrı ayrı ezerek püre kıvamına getirin. Sosun yarısını ayırın ve tatlandırın. kalan sosa hardal ve yoğurt ve maydanozu ekleyin karıştırın.Streç folyo serilmiş derin bir kaba sırayla patates, pancar ve havucu yerleştirin. Buzdolabında iki saat dinlendirin. ters çevirin sosla servis yapın.not: 4 kişilik bir salata oluyor küçük bir kab kullanın. ölçüleri arttırabilirsiniz.

yeşil mercimekli bulgur pilavı

Resim
Yeşil mercimekle yapılan bulgur pilavı ve kuru soğan ikilisi nefis.malzemeler:3 kuru soğan
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 çorba kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuzyapılışı:Yeşil mercimeği 4 su bardağı su ile iyice pişirin ama lapa olmasın. İçine bulguru ve tuzu ekleyin suyu azalmışsa kaynar su ilave edin üzerini geçecek kadar ekleyin. Orta ateşte pişirin. Ayrı bir tavada yağları ekleyin incecik kıyılmış soğanları ekleyin pembe renkte kavurun. Pişen demlenen pilavın üzerine dökün karıştırın. dinlensin soğanla servis yapın. vb.not: bulgur yerine pirinçle yapabilirsiniz. pirinci önceden ıslamak gerekiyor.

mantarlı etli bulgur pilavı

Resim
Bahar geldi. Havalar çok güzel, keyfim de yerinde; çünkü, istediğim kiloya, spor ve diyet yaparak ulaştım. Herkese tavsiye ederim. Bu yaptığım lezzetlerin ucundan bakıyorum; bulgurlu, mantarlı, etli bu nefis pilavı, rahmetli anneannemden öğrenmiştim. Çobanların toplayıp getirdiği mantarlarla yapardı; ama, İstanbul’da bu şansımız yok.Malzemeler:500 gr mantar300 gr kuşbaşı orta yağlı kuzu eti vb.2 su bardağı bulgur1 çorba kaşığı kekik1 tatlı kaşığı tuz2 çorba kaşığı tereyağıkarabiberservis yaparken:taze sarımsak, maydanoz ve ayran
Yapılışı:1- eti bir tencereye alın. üzerini geçecek kadar su ilave edin pişsin2- yağı tencereye alın erisin. içine doğranmış temiz mantarları ekleyin. mantarların kendı suyu gidene kadar biraz pişirin.3- Haşlanmış eti suyundan ayırın mantara ilave edin karıştırın biraz pişirin4- bulgur ve baharatları ekleyin karıştırın üzerini geçecek kadar sıcak et suyundan ekleyin tuzunu ayarlayın. kaynasın altını kısın pişsin. demlenince servis yapın…

taze fasülyeli pilav

Resim
Karadenizde çok sık yapılan bir tarif. Tarifi pırasa ile de denemiştim. Taze olan sevdiğiniz sebzelerlede yapabilirsiniz…Malzemeler:1 kilo taze fasülye1 iri soğan1/2 su bardağı pirinç3 çorba kaşığı kıymakarabiber1 çay bardağı sıvıyağtuzYapılışı:1- fasülyeler ayıklanır 2 cm. kalınlıgında dograyın yıkayın kenara alın2- soganı incecik dilimleyin3- tencereye yağı alın kıymayı ekleyin kavurun soğanı ekleyin pembe renkte pişirin fasülyeleri ve tuzu ekleyin orta ateşte fasülyeler rengi dönene kadar hafif pişirin 1 su bardağı sıcak su ekleyin fasülyeleri iyice pişirin4- fasülyeler pişince içine yıkanmış ıslanmış süzülmüş pirinci ekleyin fazla karıştırmayın ve suda eklemeyin fasülyenin kalan suyu ile pişirin. demlendirin servis yapın…

ekler pasta

Resim
Ekler pasta 1990 yılında o kadar meşhurduki; okulda siparişlere yetişemezdik. :) bende ne zamandır yapmıyordum. Herkesin severek yediği nefis bir tad. İç kremasını çikolatalı,çilek aromalı, karemelli, muzlu vb. yapabilirsiniz.Tarif için:125 gr margarin
1 su bardağı yarı su yarı süt
5 yumurta
12 çorba kasığı un
1 fiske tuzyapılışı:tencereye yağ su ve sut eklenir kısık ateste yağ eriyene kadar bekletilir yağ eriyip hafif kaynayınca tuz ve un eklenir tahta kasıkla helva yapar gibi 10 dakika kısık ateste karıstırılarak pisirilir.
soğuyunca yumurtalar tek tek eklenerek yoğurulur. krema torbasına doldurulur. yağlanmıs fırın tepsisine aralıklı istenilen buyuklukte sıkılır. istediğiniz sekildede sıkabilirsiniz.
önceden ısınmıs 175 derecede pembe renkte pisirilir… soğuyunca içlerine krema torbası ile beyaz krema sıkılır…

mozaik pasta

Resim
Hafta sonu hemen hazırlanabilecek kolay bir pasta yapmak istedim. Mozaik hem kolay hemde çok lezzetli..farklı olarak; piramit pasta tarifim burdaMalzemeler:2 paket pötibör bisküviyarım su bardağıpudra şekeri3,5 çorba kaşığı kakao70 gr erimiş ılık margarin3 yumurtaYapılışı:Büyük bir kapta bisküvileri elinizle ufalayın. içine yumurta,kakao,pudraşeker,ve erimiş ılık margarini ekleyin elinizle ezmeden karıştırın. folyoya yayın. yuvarlayın veya piramit şekli verin dondurucuda 2 saatbekletin. dilimleyin servis yapın..

bezeli sürpriz

Resim
Bezeli pastaları sevenler için nefis bir tarif. İçine muz ekledim farklı meyvelerden yapabilirsiniz. burda ve burda farklı bezeli tarifler var..Malzemeler:hamur için:125 r tereyağıyarım çay kaşığı tuzyarım su bardağı pudraşekeri2,5 su bardağı un ayarlayın.1 tatlı kaşığı limon rendesi1 yumurta1 çorba kaşığı limon suyuYapılışı:yağ, şeker ve tuz mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurta ekleyin tekrar çırpın limon suyu ve un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapın folyoya sarın dolapta 1 saat dinlensin19-20 cm kelepçeli kalımı yağlayın. hamuru 3 mm kalınlığında unlu zeminde açın kalıba yerleştirin. Hafifçe yukarı doğru kaldırın. üzerine yağlı kağıt serin. Üzerine 1 kase kadar kuru fasülye veya nohut ekleyin. (kabarmaması için.) önceden ısınmış fırında 175 derecede 10 dakıka sonrfasülyeyi alın tekrar 15 dakika pişirin.Kreması için:150 gr krema1 muz vb.6 yumurta1 tatlı kaşığı limon rendesiyarım su bardağı pudra şekeriYapılışı:Muzu ezin çok az limon suyunu ekleyin karıştırın kararmas…

limonlu pasta

Resim
Limonla yapılan lezzetleri sevenlerin, pastasına hayır diyeceklerini sanmıyorum. Hafta sonu yaptığım; Annem kilo alıyoruz artık yapma ! desede en çok kendisinin beğendiği Limonlu pasta Malzemeler:limonlu pandispanya için:6 yumurta1 su bardağı şeker1 su bardağı unyarım su bardağı nişasta2 çorba kaşığı limon suyu1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesiLimon kreması:3 yumurta sarısı2 çorba kaşığı un1 çorba kaşığı nişasta3,5 su bardağı süt1/2 su bardağı şeker.(şeker ölçüsünü arttırabilirsiniz)1/2 çay bardağı limon suyu1 limonun rendesivanilya100 gr benmari erimiş beyaz çikolata400 gr kremayı yarım su bardağı sekerle çırpın veya kremşanti1 kase beyaz küçük doğranmış çikolata2 tutam sarı gıda boyasılimon jölesi:1 paket tart jölesi1 limon suyu ve rendesi4 çorba kaşığı şeker1 tutam sarı gıda boyası1/2 su bardağı suYapılışı:pandispanya için:yumurtanın sarıları ve akları ayrılır temiz kuru iki ayrı kaba konur. toz şekerin yarısı yumurtanın sarısına eklenir. kalan şeker ise aklarına eklenir. ayrı ay…

Benekli Pasta

Resim
Tarifi ilk gördüğümde çok beğenmiştim; aslında sık yaparım ama paylaşmak kısmet olmadı. Çokta lezzetli bir pasta. Damalı pasta deniyor ama ben benekli pasta koydum adını Kreması cheesecake malzemelerine benziyor sadece içinde yumurta yok…Malzemeler:Kek için:2,5 su bardağı un1 paket vanilya ve kabartmatozu2 su bardağı şeker ben 1,5 ekledim3 yumurta1 çay bardağı fındık yağı vb.1 su bardağı süt2 çorba kaşığı kakao50 gr ince çekilmiş ceviz vb.Kreması:600 gr labne1 su bardağı pudraşekeri1 su bardağı krema1 kahve fincanı süzme yoğurt1 paket bitter çikolata1 çorba kaşığı kakao1 paket krema sertleştiricisiÜzerine:1 paket bitter çikolata1 tatlı kaşığı tereyağıYapılışı:kek için: şeker ve yumurta 2 dakika çırpılır. içine süt ,yağ ve kakao eklenir 5 dakika çırpılır. 1 su bar. ayrılır.kalan karışıma diğer malzemeler eklenir karıştırılır. 22-25 cm. kelepçeli kalıba dökülür önceden ısınmış 180 derecede pişirilir. pişen sıcak keke ayırdığımız sos dökülür soğumaya bırakılır.Krema için : bitter çik…

Çilekli Pasta

Resim
Çilekli Pasta: Malzemeler:pandispanya için:6 yumurta1 su bardağı şeker1/2 su bardağı unyarım su bardağı nişastayarım çay bardağı meyve suyu vb.1 çay kaşığı kabartmatozuvanilyaKrema:2 paket çilekli cremole400 ml kremayarım su bardağı şeker500 gr çilekyarım paket çilek jölesiYapılışı:yumurta sarıları ve akları ayrılır. sarılarına şekerin yarısı eklenir akınada kalan şeker eklenir ayrı ayrı çırpılır. sarıları yoğunlaşınca kar haline gelmiş akla tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. un, nişasta kabartmatozu ve vanilya ayrı yerde karıştırılır elenir. karışıma iki aşamalı eklenir meyve suyu eklenir yavaş yavaş karıştırılır. 25 cm yağlanmış kalp kalıba dökülür. önceden ısınmış 180 derecede pişirilir. 5 saat dinlendirin. pandispanyayı 3 pata ayırın. kremayı şeker ekleyin yoğunlaşana kadar çırpın 1/3 ayrı bir kaba alın içine çırpılmış krem ole ekleyin karıştırın. çilekleri yıkayın dilimleyin. pandispanyayı çok az şekerli süt ile ıslayın üzerine çilekli kremadan sürün çilekleri dizin biraz dah…